Търсене
  • IX Design

Франк Гери

Актуализирано: 18 Мар 2020Архитектът е роден на 28 февруари 1929 г. в Канада,Торонто. Ефраимското семейство се състои от полски евреи. Те живеели в град Тименс (това е провинция Онтарио). Има дядо Голдбърг занимава с продажба на строителни материали, и баща Франк е собственик на магазин с пистолети (пазаруване и игри). Когато Гери е на 18 години, семейството се премества в Калифорния, град Лос Анджелис. Малко по-късно Франк промени гражданството си на американец.

След като се преместил, баща му промени името си от Голдбъргна Гери и самият Ефрем след 20 години промени името си на Франк Гери. Архитектът, като тийнейджър, често се сблъсква с антисемитизъм и побои. Това беше мотивацията за промяна на името. През първите години от престоя си в Америка, Франкбеше трудно да се определи бъдещата професия. Записва се в Лос Анджелис Сити Колидж и присъства на много различни курсове там. Франк Гери, чиято биография е пълна с много интересни факти, ни учи да се втурваме към успеха и да го постигнем, без да спираме нищо.

След като посещаваше архитектурните курсове, Гери осъзна, че това е такаогромни възможности, но се страхуваше, че няма да може да се реализира като художник. Той помага да укрепи вярата в себе си, известен като модерния архитект Рафаел Сориано. Всички учители симпатизираха на Франк и видяха в него огромен потенциал.

През 1954 г. Гери получава бакалавърска степен от училищетоАрхитектура на Университета на Южна Каролина (обучение се проведе по стипендии). Веднага след това отива да работи за Виктор Груен в Лос Анджелис, докато продължава образованието си. Обучението и работата бяха прекъснати от нуждатазадължителна служба в американската армия. Това отнема една година, след което Франк Гери влиза в Харвардския университет, за да изучава градоустройственото планиране и планирането на градската инфраструктура. По това време, в периода след войната, в Лос Анджелис се забелязва бум на строителството, а след това са известни произведения на модернистите Ричард Неутра и Рудолф Шиндлер.

След завършването на обучението (през 1957 г.), Гери получаваМагистърска степен и се връща в Лос Анджелис. Там той поема работа в друга фирма, Перейра и Лакман, но след кратко време се връща в предишната си работа. През 1952 г. Франк Гери е вързан с първата си съпруга Анита Снайдер. Тя настояваше Франк да промени името си. От този брак Гери има две дъщери.

След 9-годишен брак семейството се придвижваФранция, в Париж. Там архитектът работи за една година като реставратор в работилницата на френския архитект Андре Репонда. Сферата на дейност на Гери била църква, отколкото той бил много впечатлен. Във Франция Гери се срещна с проектите на такива модернисти като Балтазар Нойман и Чарлз Льо Корбюзие. По-късно, в средата на 60-те, Франк се развежда с първата си съпруга и през 1976 г. намира сегашната си съпруга Берту Изабел Агилера. От втория брак Гери има двама сина - Алехандро и Сами. След една година във Франция, Франк,вдъхновени и мотивирани, ангажирани в основата на неговото студио «Франк О. Гери и Associates», базисната година - 1962 г. 15 години по-късно тя се превръща в една голяма компания "Гери & Крюгер Inc", а през 2002 г. - "Гери Partners LLP".

Гери започва своята дейност с проектиразлични търговски центрове и магазини, интериорен дизайн. Началото на 70-те години бе белязано от множество проекти за изграждане на жилищни сгради, чийто стил изключва обичайните форми и традиции.

За периода от 1977 до 1979 г. Франк Герипроектира собствената си къща в Санта Моника, чийто стил се нарича "антиархитектура". В тази къща се инвестира много енергия и се използват материали, които вече са били използвани: шперплат, парчета огради и други. Къщата е възстановена по такъв начин, че вътрешната й част е останала недокоснато.

По-късно подобни идеи са открити в такива сгради като Резиденцията на De Mesnil в Ню Йорк, къщата на Дейвис, построена в Малибу, и Spiller Residence (Венеция, Калифорния). През 1979-1981 г. мащабните идеи на Геривграден в комплекс от търговски центрове в град Санта Моника. Също през 1979 г. музеят-аквариум в Сан Педро е проектиран, площта му е около 2 хиляди квадратни метра. Друг проект на музея е от 1981 г. - е авиационен музей в Калифорния. Трябва да се отбележи, че най-плодотворните годинив живота на Гери беше осемдесетте години. Строителните му проекти се изпълняват по цял свят: музей на мебелите и интериора (градът на Уайл ам Рейн, Германия), осемдесет етажен небостъргач в Ню Йорк (Медисън Скуеър Гардън).

В края на осемдесетте години Франк Гери печеличиято основна награда е проектът на салона на самия Уолт Дисни в Музикалния център. Строителството приключи през 1993 година. Основната идея е структурата, над която има стъклен атриум.

През същия период, според идеята на Гери, в процес на изграждане е японският ресторант "Fishans", чийто вход е украсен с голяма скулптура риба. Е, 1989 е най-значимата,защото тази година Гери получава наградата Pritzker, която е най-престижната архитектурна награда. Сградата, която даде шанс да спечели - храм "Джаджи" в Нара, Япония (на снимката). Музеят в Минеаполис на име Фредерик Уизман,Музеят Гугенхайм (Билбао), танцова къща в Прага - създателят на всичко това е Франк Гери. Архитектурата на майстора е изпълнена с деконструкционизъм. Всички сгради са произволни геометрични фигури: счупени счупени повърхности, крехки на пръв поглед обеми.

Ръката Гери също притежава такива произведения катомузика музей в Сиатъл, Музей Панама Биоразнообразие, голям център за данни фирми в Масачузетския технологичен институт, Център за изкуства кръстен на Louis Vuitton (град на Париж), Музея на толерантността (Ерусалим), Cancer Center (Dundee), Cleveland Clinic Brain Health Лари Руво.

За идеологията, не всички признават архитектурнипроизведения на Гери. Въпросът е именно в тези рефрактивни идеи. Много архитекти смятат сградите за нестабилни и изключително опасни за намиране в градската инфраструктура. Но в действителност всички проекти са добре обмислени и не биха били въплътени в реалния живот, представляват опасност за голям брой хора. Днес Франк Гери, чиято работа е невероятнанеговите форми, е архитект със световноизвестно име. Той е собственик на повече от 100 различни награди в областта на архитектурата, произведенията му са посветени на много статии и монографии.

Оригинална статия: STAREYESFOREVER https://bg.stareyesforever.com/iskusstvo-i-razvlecheniya/48231-arhitektor-frenk-geri-biografiya-foto.html


5 преглеждания0 коментари

нюзлетър абонамент

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • LinkedIn - White Circle
  • YouTube - White Circle

IXDesign 2021 I всички права запазени

©
google-play-IXDesign
Download_on_the_App_Store_Badge_US-UK_RG